
 
 

Addendum No. 1 

Raubinger Elevator Replacement  
#WP-24-01-13 

 
Q1. Is there an existing sump pump? ; Is there an existing sump pit or will one need to be fabricated? ;  
Is there existing sump pump plumbing that a new pump can be hooked up to? ; If there is no existing 
sump pump, please advise where the new sump pump discharge is to be run. 

A1. There is no sump pump.   

 

Q2. Please provide contact information for the existing fire alarm contractor. 
It was discussed at the pre bid walk that the fire alarm contractor will provide all the devices and relays 
required to integrate the alarm system with the control panel. Please confirm. Fire system will need 
shunt breaker if one doesn’t already exist. Heat sensors would also be required for elevator code. 

A2. Umberto Bringas at Johnson Controls; office 855-743-5483 and cell 201-294-5777.  

 

Q3. Is the existing main disconnect to be replaced? ; Is a separate disconnect required for the oil cooler? 
If so please provide the specifications/requirements for this disconnect. ; Is a separate disconnect 
required for the cab lighting? If so please provide the specifications/requirements for this disconnect.  

A3. If electrical work is required, to comply with the code, the elevator contractor shall provide this 
work, refer to spec. sect.'s 1.7, 1.12 & 1.13. 

 

Q4. Confirm that there is no HVAC work to be done in the existing machine room. 

A4. Confirmed. 
 

Q5. Confirm that there isn’t any ventilation work to be done in the elevator shaft. 

A5. Confirmed. 

 

 



 

Q6. Confirm that all the non-elevator related equipment and lines that are currently existing are to 
remain and that it is not required to encase all of these lines and equipment in a rated enclosure. 
Confirm that the facility will be removing the existing ventilation unit that is in front of the existing 
elevator control panel. 

A6. WPU will be removing the old abandoned ventilation unit in the machine room. If the existing water 
lines in the machine room are required to be encased, WPU will have to address. 
In regards to removing the old elevator equipment from the site, it is the responsibility of the elevator 
contractor, refer to spec. sect. 1.16. 

 

Q7. Confirm that the client requested that the new hydro tank be installed away from the back wall of 
the machine room and that the new oil lines be re-routed. This will require patching of the existing walls 
were the old lines have been removed. 

A7. The specification calls for the new oil line to be relocated to the back side of the hoistway, (spec. 
sect. 2.9-B). Patching of the existing/old hole will be required to be patch, as outlined in spec. sect. 1.5. 

 

Q8. Confirm that all permits will be through the DCA and no permits will be applied for to the local 
building department.  
Confirm that all permits will be applied for by the contractor and all fees will be paid by the school. 
 
A8. Confirmed.  

 

Q9. NJ has adopted ANSI 2019 Code but Visual and Audio Communication (VAM) portion of this code is 
not being enforced. Is the intent to include this with our bid? 

A9:  If VAM, is not being enforced in NJ, as outlined in the A17.1 code, Rule No. 2.27, then no provisions 
shall be provided. 

 

Q10. Are Boremax or MEI Approved Power Unit Vendors? 

A10. Yes, Boremax & MEI, as well as Mongrain Ele. products are approved vendors. 

 

Q11. Is Elevator Controls’ Leveling Device Approved? 

A11. Yes, approved. 

 

Q12. Is MAD an Approved Fixture Vendor? 

A12. MAD, is not an approved fixture vendor. Comply with spec. sect. 2.2, B-7. 

 



 

Q13. Is Regency an Approved Cab Interior Vendor? 

A13. Regency is an approved Cab vendor. 

 

Q14.  Currently, there are sliding guide shoes – is the intent to replace with roller guide shoes? 

A14.  Yes, roller guides are specified, Refer to spec. sect. 2.15. 

 

Q15. Please verify if Rupture Valve is required 

A15. If a rupture valve, is required by code, than it must be provided. 

 

Q16a.  Are the associated building related work for the elevator modernization to be done by successful 
bidder or by the building? 

A16a. Question provided have been asked and answered.  For additional information, refer to 
specifications provided. 

 

Q16b. If by the successful bidder, can you please verify the following items: Engineering & Permits; Are 
engineered drawings and permits for the elevator building related work? Are CAD and/or PDF drawings 
available for the building (architectural & MEP)? 

A16b.  No CAD and/or PDF drawings are available. Permits to be acquired by WPU. 

 

Q16c. If by the successful bidder, can you please verify the following items: Carpentry; Does the room 
need to be 2 hour fire rated, with a 1.5 hr. fire rated door? Does the fencing need to be removed and 
replace with fire rated assembly? Is a ceiling required to be installed to separate the non-elevator 
related items from the machine room? 

A16c.  The machine room is not required to have a 2 hour rating. The M.R. existing fencing to be 
retained. WPU to repair the side sliding gate for the enclosure. 

 

Q16d. If by the successful bidder, can you please verify the following items: Mechanical; Is a HVAC unit 
required? If so, any specifications? 

A16d.  No HVAC work is required. 

 

Q16e. If by the successful bidder, can you please verify the following items: Fire Alarm; Is there fire 
alarm work is associated with the elevators? If so, please provide onsite vendor (name & phone number) 
and any specifications associated with this work; Who is responsible for running the wiring & boxes for 
the fire alarm? 



 

A16e.  Smoke detection system is required for fire recall, WPU to provide the system and to run the 
necessary wires to the M.R. Elevator contractor is responsible to tie the system into the new controller.  
See previous response for contact information. 

 

Q16f. If by the successful bidder, can you please verify the following items: Electrical; Is Elevator on 
emergency power? If so, who is handling the ATS connection? If Elevator is not on emergency power, 
should battery lowering be provided?  If battery lowering is to be provided, the existing elevator 
disconnect will need to be replace to install an auxiliary contact; Is an Oil Cooler is required – If so, do we 
need to install a disconnect for it? The elevator disconnect does not have a ground, is one required to be 
installed? Is a disconnect required for elevator cab lights? If VAM is required, will a new disconnect 
required to be provided? The Elevator Machine Room lighting need to be replaced? Is a GFI required in 
the Elevator Machine Room? Is a new light required in the elevator pit? Is a GFI required in the elevator 
pit? Is an additional Electrical-Panel required for the additional circuits. If so, where does new panel feed 
come from? If not, what panel is available for the additional circuits required? 
 
A16f.  No emergency power for this elevator.  
No battery lowering required.  
Yes, Oil cooler is required, Refer to spec. sect. 2.7,B-7.  
Contractor to provide disconnect for oil cooler.  
If code requires a disconnect for the Cab lighting in the M.R., contractor to provide.  
If VAM, is not being enforced in NJ, as outlined in the A17.1 code, Rule No. 2.27, then no provision shall 
be provided.  
M.R. lighting, to be retained and reused.  
Yes, G.F.I. outlet required in the M.R., refer to spec. sect. 1.2,A-7.  
Yes, new pit lighting system is required, Refer to spec. sect. 2.17, as well as a new pit ladder that 
complies to the A17.1 code Rule No. 2.2.4.2.  
Yes, GFI is required in the pit, Locate next to the pit light sw., Refer to spec. sect. 2.17.  
If an additional electrical Panel is required, WPU will provide. 

 

Q17. Will a sump pump system be required to be provided? If so, is there a specification and is a 
dedicated outlet required for the new sump pump? 

A17.   No sump pump is required. 
 
 

 


